Pokus o interaktivní divadlo a novomediální instalaci v brněnské Zbrojovce

27.11.2010 17:43

 

 Autor článku: Michaela Kašpárková

  

Ve čtvrtek 18.11.2010 proběhl v budově č. 7 brněnské Zbrojovky site specific projekt s názvem „Na hraně hranice“ s podtitulem „interaktivní divadelní hra na principech adventury a týmové hry“. Návštěvníci měli možnost prohlédnout si vizuálně zajímavé instalace spojené s jednoduchými performance i část jednoho z nejslavnějších českých výrobních závodů.

 

Na vysvětlenou, „termínem site specific se označují umělecké projekty vytvořené pro konkrétní prostor a čas[1] Tento projekt je společným dílem umělců využívajících v současnosti prostory Zbrojovky ke svým originálním aktivitám. Během necelé hodiny a půl měli diváci možnost procházet zákoutími budovy v doprovodu herce Ondřeje Kokorského a divadelních postav, míjejících se v interním pohroužení do sebe sama. Prohlídka areálu byla rozdělena do tří celků, z nichž poslední byl nejpůsobivější díky využití obrovského počtu UV ramp, reflektorů a projektorů.

 

Celkové vyznění je rozpačité. Objevila se spousta nápadů, bohužel nedotažených do konce. Podtitul je zavádějící, interaktivita ve vztahu k divákům citelně chyběla. Tématem mělo být hledání hranice mezi „...realitou a fikcí, mezi objektivním a subjektivním vnímáním, mezi minulostí a budoucností[2], autoři jej však naznačili jen nepatrně. Jednotlivé instalace a performance nespěly k pointě, což bohužel pochopení a naplnění záměru nepomohlo. Umělci mohli určitě více využít možností, které prostor i téma nabízely.



[1]  VÁCLAVOVÁ, Denisa - ŽIŽKA, Tomáš. Site specific. 1. vyd. České Budějovice. Pražská scéna. 2008. 35 s. ISBN 970-80-86102-44-3.

[2]  Zbrojovka Site Specific’s photos | Myspace [online]. [cit. 2010-11-19]. Dostupné z: <https://www.myspace.com/zbrojovka/photos>.

 

Tento text je úpravou původní recenze dle zadání kantorky. Původní text je dostupný na: https://mediadlo.webnode.cz/news/zajimavy-projekt-v-brnenske-zbrojovce-odehravajici-se-na-pomezi-interaktivniho-divadla-a-novomedialni-instalace/