Zbrojovka – Site Specific: Na hraně hranice

21.11.2010 15:07

 

Autor článku: Olga Suchomelová

 

Pokud chcete pocítit ducha života v komunistickém Československu nebo zažít netradiční prohlídku areálu bývalé Zbrojovky, můžu Site Specific vřele doporučit. Název však slibuje víc, než nabízí skutečný zážitek z představení.

 

Ve čtvrtek 18.11.2010 se v areálu bývalé Zbrojovky v Brně uskutečnila interaktivní divadelní hra s názvem Zbrojovka Site Specific - Na hraně hranice. Pro velký zájem se hrálo hned dvakrát za sebou, přičemž jste se museli předem registrovat. Není divu – všichni byli zvědaví na divadlo ve zchátralých prostorách starého závodu. Většina však opouštěla budovu buť zklamaná a nebo zmatená. Interaktivity si diváci moc neužili a hrana hranice nebyla tak citelná, jak bych očekávala. Vše ale nebylo tak černé jako okenní tabule staré Zbrojovky...

Pokud chtěli tvůrci vytvořit hranici mezi fikcí a realitou, tak se jim to povedlo. I když využití prostoru bývalé Zbrojovky má mnohem větší potenciál, než jaký dokázali s dostupnými prostředky využít. Zoufalé tváře herců a žalostná gesta představovala smutné období komunistické vlády nádherně. Vše bylo ponuré, ponořené do tmy. Jen pár světel nám pomáhalo neztratit se úplně v té smutné fikci. Prskání neviditelné vody z prázdné vany nebo klepání na vysazené okno mluví upřímně i beze slov o životě v Československu před pár lety. Bytosti, které nás pronásledovaly na každém kroku a tiše volaly o pomoc, však nebyly jenom součástí rudého období, ale můžete je potkat i dnes cestou do práce, domů, kdekoliv.